Bernini

Gianlorenzo Bernini föddes 1598 och dog 1680. Gianlorenzos far Pietro Bernini var skulptör i Neapel men år 1605 flyttade familjen till Rom eftersom Pietro fått i uppdrag att skapa en stor relief för kyrkan Santa Maria Maggiore.

Kardinal Scipione Borghese upptäckte ganska omgående den stora talang den unga Gianlorenzo besatt. Kardinalen beställde sedemera fyra skulpturgrupper av Gianlorenzo:

Aeneas som bär sin gamla far från det brinnande Troja

Pluto och Proserpina

Apollo och Dafne

David (som tros vara ett självporträtt av Gianlorenzo)

Under påven Urban VIII åren 1623-1644 var Gianlorenzo Bernini den mest eftertraktade konstnären i Rom och under denna tid utförde han en mängd olika uppdrag i Peterskyrkan. Ett av dessa är högaltarets 30 meter höga baldakin.

Bernini designade även ett antal fontäner i Rom, av vilka bör nämnas Fontana dei Quattro Fiumi på Piazza Navona och Fontana del Tritone på Piazza Barberini. Fontana dei Quattro Fiumi, ”Fyrflodsfontänen”, är en monumental fontän på Piazza Navona i Rom. Denna fontän beställdes av Innocentius X. Fontänen föreställer fyra flodguder Donau, Nilen, Ganges och Rio de la Plata som då representerar fyra världsdelar. Den båtformade fontänen nedanför Spanska Trappan är ett verk av Berninis far.

Berninis vackraste skulptur anses vara Den heliga Teresas extas som finns att beskåda i Cornaro-kapellet i Santa Maria della Vittoria på Quirinalen.

Skulpturen Saliga Ludovicia Albertoni är också en skulptur av Berninis hand och den finns placerad i kyrkan San Francesco a Ripa i Trastevere.

Gianlorenzo Bernini var också en framstående arkitekt. Den kyrka, som Bernini ansåg sig vara mest nöjd med, är Sant’Andrea al Quirinale på Quirinalen. Den ser mycket enkel ut från utsidan men inuti finner man en överdådig interiör.

Roliga test God Kladdkaka