RaphaelRafael

Raffaello Sanzio föddes 1483 och dog redan 1520. Också Rafael verkade först i Florens, men kom år 1508 till Rom efter en inbjudan av påven Julius II. Rafael fick i uppdrag att måla fyra rum i påvens privata våning.

Det första rummet målades helt av Rafael själv, men de andra rummen målades antagligen mer och mer av Rafaels lärljungar. Det sista rummet färdigställdes efter Rafaels död, men efter hans skisser. Det kanske mest kända verket av Rafael finns i det rum som heter Stanza della Segnatura. Det är den berömda målningen Skolan i Athen.

När Rafael fick se Michelangelos verk i taket i Sixtinska kapellet avtäckas häpnades han, liksom alla andra i Rom, över det Michelangelo hade skapat. Han imponerades så av målningarna att han gick tillbaka till sin Skolan i Athen och målade till en ny figur bland de filosofer och vetenskapsmän som finns i väggmålningen: Herakleitos från Efesos. Skolan i Athen hade färdigställts ett år tidigare och tillägget av en ensam man med mörkt hår, skägg och en platt näsa försjunken i sina egna tankar med en penna i handen tros vara en bild av Michelangelo.