Forum Romanum

Forum Romanum är de enorma utgrävningar som ligger mellan Colosseum och Capitolium och är det äldsta av alla forum. Det var först en etruskisk kyrkogård men blev senare Romarrikets verkliga maktcentrum med domstolar, kontor, kyrkor och tempel i väldiga marmorbyggnader. Idag återstår naturligtvis bara ruiner, men det är mäktigt att vandra runt i historien och det är dessutom gratis.

Om man lägger märke till personen på bilden så förstår man hur mäktiga byggnationerna på Forum Romanum är.

Om man börjar sin vandring genom Forum Romanum vid Colosseum kommer man att avsluta vandringen uppe på Capitolium. Mitt på Capitolium finns en enorm bronsstaty av Marcus Aurelius och torget omgärdas av majestätiska palats. Här finns Palazzo Nuovo och Palazzo dei Conservatorio, som tillsammans utgör Musei Capitolini. I Palazzo dei Conservatorio finns originalet av den etruskiska statyn av Varginnan som ger di till Romulus och Remus.

Om man inte vill gå in i museet kan man hitta en kopia av Romulus och Remus bakom Palazzo Senatorio. Den är svår att upptäcka men om man står vid statyn av Marcus Aurelius mitt på Capitolium och vänder kroppen mot Forum Romanum återfinner man statyn om man går runt Palazzo Senatorio direkt till vänster. Härifrån har man dessutom en fantastisk utsikt över Forum Romanum och Colosseum.

På motsatta sidan av Capitolium finns de klassiska statyerna Castor och Pollux som var söner till guden Zeus. Här startar den långa trappan Cordonata di Michelangelo som leder ner till Piazza San Marco.