Villa Borghese

Norr om Via Veneto och Piazza di Spagna finns ett mycket stort parkområde vid Villa Borghese. Detta område ger nästan en trolsk upplevelse då träden är mycket gamla, stora och knotiga. Inne i parken står också en del mycket stora och mäktiga statyer. Jag begav mig upp i parken en tidig morgon och hörde dovt på avstånd underbara renässanstoner från en blockflöjt. Det gav en mycket speciell upplevelse och i detta fall lämnade jag en liten slant till den unga man som stod och spelade.

Villa Borghese byggdes 1605 och har idag öppnat sina dörrar för allmänheten. Här finns två museer Museo Borghese och Galleria Borghese med stora samlingar målningar och skulpturer vilka familjen Borghese samlat på sig. Muséerna är väl värda ett besök. Den kanske vackraste skulpturen gjordes av Canova och visar den unga, vackra Pauline Borghese. Andra konstnärer man kan hitta verk av i dessa salar är bland andra Caravaggio och Rafael. Berninis David finns också här. Kanske var David ett självporträtt av den store mästaren.

I Borghese parken finns också en djurpark för barnen och parken är mycket omtyckt och välbesökt av romarna. Vila gärna på bänkarna i sluttningen nedanför djurparken. Det är underbart att koppla av här och mycket trevligt att se romarna promenera omkring med sina hundar på promenadstråket genom parken. I stort sett alla hundar är lösa på promenaderna och de uppför sig mycket väl. Det syns att hundarna lärt sig hur man respekterar andra hundar och under den tid jag vilade där såg jag inga hundslagsmål eller liknande. Människor träffades och språkade och det såg ut som om också hundarna träffade gamla hundvänner.

I parken finns också en liten damm med många fåglar. I ena änden av dammen finns även en roddbåtsuthyrning. Det var en upplevelse att sitta vid dammen och se hur människorna kämpade i sina båtar för att försöka komma på hur man bär sig åt när man ror. Som tur var satt årorna fast i sina årtullar och kunde inte ramla loss. Det gjorde att de flesta båtfarare till slut kunde komma tillbaka in till land. För oss nordbor med sjöar överallt i landet är det ju ingen stor sak att ro, men för romarna är det kanske lite krångligare.